EDUKACJA PACJENTA

A A A

 

Jak odżywiać się w czasie karmienia piersią


 
 

Nie ma "specjalnej" diety na okres laktacji - każda mama karmiąc swoje dziecko dostosowuje dietę do własnych potrzeb i upodobań. Należy pamiętać, że właściwy sposób odżywiania powinien zapewnić nie tylko odpowiedni pokarm dla dziecka, ale także dostarcza wszystkich składników, których potrzebuje organizm matki w okresie laktacji, kiedy zapotrzebowanie na nie jest dużo większe niż w czasie ciąży. Pamiętaj zatem, aby Twoja dieta zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze (dzięki temu wzmocnisz m.in. włosy i paznokcie, które w tym okresie mogą być bardzo osłabione).

 

Należy więc jeść to co się lubi i pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach:

Jeść rozmaite produkty - jedzenie nie powinno być dla nikogo stresem, zwłaszcza dla karmiącej mamy. Nie ma żadnych dowodów na to, aby unikanie potraw pomagało w karmieniu piersią. Raczej można spodziewać się odwrotnego efektu - odmawianie sobie jedzenia to stres, a stres hamuje laktację; niedoborowa dieta czy niedożywienie - obniża ilość i jakość pokarmu. im więcej różnorodnych produktów, tym mniejsza szansa na niedobór składników odżywczych, witamin, soli mineralnych.

Korzystaj zatem ze wszystkich grup produktów:

  • Grupa I: produkty zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo)

  • Grupa II: warzywa i owoce (świeże i mrożone)

  • Grupa III: produkty białkowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (mięso drobiowe i czerwone, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych)

  • Grupa IV: tłuszcze roślinne i zwierzęce, cukier (słodycze)

Swój jadłospis oprzyj o produkty z I i II grupy. Z produktów z grupy III korzystaj codziennie, ale z umiarem (niech pojawią się w 3 posiłkach każdego dnia). W mniejszych ilościach sięgaj po produkty z IV grupy, unikaj słodyczy.

Jedz odpowiednio dużo - spożywaj 3 główne posiłki i 2 małe przekąski w ciągu dnia, nie przejadaj się. Zapotrzebowanie na energię w czasie laktacji wzrasta o około 500 kcal dziennie, co zaspokaja jeden dodatkowy posiłek.

Unikaj produktów nieświeżych, niskiej jakości, konserwowanych i sztucznie barwionych, z dużą zawartością soli i cukru.

Pij wodę - według pragnienia (najlepsza jest woda, naturalne herbaty owocowe); soki należy ograniczyć do 0,5 l ze względu na dużą zawartość cukru, mocna herbata i nadmiar kawy mogą działać pobudzająco na dziecko).

Nie stosuj diety eliminacyjnej na wszelki wypadek - nie udowodniono wpływu eliminacji z diety kobiety karmiącej składników potencjalnie alergizujących na ryzyko rozwoju alergii u zdrowego niemowlęcia. Stosowanie diety eliminacyjnej powinno być uzasadnione diagnozą alergii pokarmowej. Niestety eliminacja niekiedy całych grup produktów może prowadzić do niedoborów składników odżywczych u mamy, a nawet predysponować do wystąpienia alergii u dziecka, dlatego dieta eliminacyjna stosowana ze wskazań medycznych może czasem wymagać dodatkowej suplementacji niektórych składników odżywczych, oprócz tej zalecanej wszystkim kobietom.

Zrób sobie czasem przyjemność - spokojnie wypij kawę, raz na jakiś czas pozwól sobie na ciastko, czy kieliszek wina.

 

Skład mleka a dieta

Mleko mamy będzie najlepszym pożywieniem dla dziecka niezależnie od tego jak wygląda jej dieta. Większość kluczowych składników zostaje wytworzona z rezerw zgromadzonych w organizmie w trakcie ciąży oraz w trakcie przemian biochemicznych zupełnie niezależnych od diety. Do takich składników należą:

  • ogólna zawartość tłuszczu, białka, laktozy, cholesterolu

  • większość witamin m.in. C, B1, B2, A, E, kwas foliowy i biotyna

  • składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez i żelazo

Mleko kobiece zawiera również liczne substancje nieodżywcze, istotne dla rozwoju i zdrowia dziecka m.in. hormony, czynniki wzrostu, enzymy wspomagające trawienie czy przeciwciała, których nie znajdziemy w żadnym innym pokarmie.

Sposób żywienia może jednak w pewnym zakresie wpłynąć na skład mleka. Chociaż zawartość tłuszczu jest odpowiednia niezależnie od diety mamy, to już profil kwasów tłuszczowych zależy od naszej diety. Pozytywny wpływ będą wywierały tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz tłuszcze zawarte w rybach morskich (zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe), negatywny wpływ nadmierne spożycie słodyczy i przekąsek takich jak batony czy chipsy (zawierające nasycone kwasy tłuszczowe).

Również zawartość niektórych witamin (K, B6, B12, PP, kwas pantotenowy) oraz składników mineralnych (jod, a w mniejszym stopniu selen, cynk, miedź), może być zależna od sposobu żywienia, jednak przy urozmaiconej diecie rzadko grożą niedobory większości tych składników. Warto mieć to na uwadze i nie stosować restrykcyjnych diet ani nie eliminować żadnych grup produktów bez uzasadnionych wskazań.

 

Suplementacja w okresie laktacji

Podczas laktacji zalecana jest kontynuacja suplementacji kwasu DHA z okresu w ciąży czyli w ilości co najmniej 200 mg na dobę lub przy niskim spożyciu ryb - 400-600 mg. Ponadto, warto suplementować jod (150 µg/d), witaminę D (1500-2000 IU/d).

 


  

::  strona główna  ::  do góry  ::