EDUKACJA PACJENTA

A A A

 

Zasady prawidłowego żywienia


 
 

W naszym kraju badaniem wpływu żywności na zdrowie człowieka oraz wyznaczaniem polskich norm i zaleceń żywieniowych zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia. Opracowana przez tamtejszych naukowców w 2016 roku piramida żywieniowa jest traktowana jako wyznacznik zdrowego stylu życia. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, że jest to "Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej".

Jak rozumieć piramidę?

Piramida przedstawia ideę żywienia, której realizacja jest szansą na zdrowe i długie życie z zachowaniem sprawności zarówno fizycznej, jak i intelektualnej. Nie bez powodu u podstawy piramidy znajduje się aktywność fizyczna - rozumiana nie tylko jako typowy sport ale także: chodzenie po schodach, spacer, nordic walking, itp. Według IŻŻ codziennie na aktywność fizyczną powinniśmy poświęcić przynajmniej 30-45 minut. Produkty spożywcze znajdujące się u podstawy powinny być spożywane częściej i w większej ilości, im wyższe, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów. Należy pamiętać, że piramida jest kierowana do osób zdrowych, współistnienie niektórych chorób mogą wymagać skomponowania indywidualnej diety.

Zasady dietetyczne w oparciu o piramidę zdrowego żywienia

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny). Nigdy nie rezygnuj ze śniadania.

  2. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce spożywane do każdego posiłku, niech stanowią połowę każdego posiłku. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3 powinny stanowić warzywa, zaś 1 owoce.

  3. Codziennie spożywaj produkty zbożowe. Zaleca się spożycie produktów pełnoziarnistych, bo to one są zdrowszym wariantem.

  4. Wypijaj codziennie 2 szklanki mleka, który można też zastąpić innym produktem mlecznym, takim jak jogurty naturalne, kefiry, a częściowo serami.

  5. Ogranicz spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego) i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo. Sięgnij po ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ma to znaczenie szczególnie w unikaniu spożycia dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

  6. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych i unikaj tłuszczów utwardzonych (margaryny do smażenia). Zastąp je olejami roślinnymi.

  7. Unikaj cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami o orzechami.

  8. Nie dosalaj potraw, kupuj produkty z niską zawartością soli. Aby podkreślić smak potraw, sięgnij po zioła.

  9. Wypijaj co najmniej 1,5 l wody dziennie.

  10. Nie spożywaj alkoholu.

 

 


  

::  strona główna  ::  do góry  ::