EDUKACJA PACJENTA

A A A

    

 

Zdrowe rady dla każdego 


 
 

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że sposób odżywiania ma wpływ na stan naszego zdrowia, lecz nie zawsze wiemy, jakie zasady charakteryzują zdrową dietę. Żywieniowcy ujęli te zasady w Złotej Karcie Prawidłowego Żywienia. 

Wg niej należy codziennie:

  • Spożywać co najmniej 3 posiłki umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie.
     

  • W każdym posiłku stosować przetwory zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makaron lub ziemniaki.
     

  • Dodawać warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także miedzy posiłkami.
     

  • Pić co najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz spożywać 1-2 plasterki serów.
     

  • Wybrać jedną z porcji: ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa.
     

  • Spożyć jedną łyżkę stołową oleju lub oliwy, nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny miękkiej (bez izomerów trans).
     

  • Wypić nie mniej niż 1 litr wody mineralnej oraz naturalnych soków warzywnych i owocowych.
     

  • Starać się unikać: nadmiaru soli, cukru i alkoholu.

 

  

::  strona główna  ::  do góry  ::