EDUKACJA PACJENTA

A A A

    

 

Zalecenia żywieniowe w okresie poszpitalnym po zabiegach operacyjnych 


 
 

DIETA ŁATWO STRAWNA


ZASADY OGÓLNE:

  1. Dieta powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć tej samej liczby składników odżywczych, co dieta podstawowa.
     

  2. Podstawą diety jest ograniczenie, a nawet wykluczenie potraw i produktów tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, ostro przyprawionych.
     

  3. W diecie łatwo strawnej należy zmniejszyć ilość błonnika pokarmowego lub uczynić go mniej drażniącym poprzez:
    - dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
    - obieranie,
    - gotowanie,
    - przecieranie przez sito i miksowanie produktów,
    - podawanie przecierów i soków,
    - stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.
     

  4. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego, pieczenie w rękawie foliowym, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
     

  5. Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest wykluczone. Dopuszcza się przyrządzanie jaj na parze używając masła lub oleju. Dozwolony tłuszcz to wysokiej jakości oleje, świeże masło, miękkie margaryny (w kubkach). Tłuszcze zaleca dodawać w postaci surowej do gotowej potrawy.

 

PRODUKTY I POTRAWY ZALECANE I PRZECIWWSKAZANE

Produkty i potrawy

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

Mleko do 2% tłuszczu;

Kawa zbożowa z mlekiem,

Herbaty czarne, owocowe, ziołowe, herbata z mlekiem, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka

Słabe kakao, słaba kawa naturalna z mlekiem, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłuste

Alkoholowe, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, napoje gazowane

Pieczywo

Pszenne

Biszkopt

Pieczywo cukiernicze

Graham pszenny, pieczywo drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne graham

Żytnie, świeże, żytnie chrupkie, pieczywo z otrębami

Dodatki do pieczywa

Masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chuda wędlina, szynka, polędwica z drobiu

Margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z niższą zawartością tłuszczu, jaja, parówki cielęce,  drobiowe, ryby wędzone

Tłuste wędliny. Konserwy, salceson, kiszka pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, sery topione, ser „Feta”, sery typu „Fromage”

Zupy i sosy gorące

Chude rosoły warzywne, ziemniaczane, z delikatnych warzyw, krupniki, owocowe, mleczne, przecierane, zaprawiane zawiesiną z mąki i/lub mleka;

Sosy łagodne-koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, owocowy, ze słodką śmietanką

Chudy rosół, kalafiorowa*,

zaprawiane mąką i śmietanką,

zaciągane żółtkiem

Tłuste, zawiesiste, na zasmażkach, na mocnych wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych,;

Sosy pieczeniowe, cebulowy, grzybowy

Dodatki do zup

Bułka, grzanki, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, ryż, drobne makarony, lane ciasto, kluski biszkoptowe

-

Kluski kładzione, łazanki, jaja na twardo, nasiona roślin strączkowych.

Mięso, drób ryby

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg, sola, morszczuk, sandacz, lin, okoń, szczupak, mintaj;

Potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

Wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura,

ryby: makrela, śledź, sardynka, leszcz:

Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii i pergaminie

Tłuste gatunki-wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby-węgorz, tłusty karp, łosoś, sum,;

Potrawy smażone, konserwowane, marynowane, wędzone, pieczone w tradycyjny sposób

 

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Budynie z kasz, makaronu, mięsa, risotto, pierogi leniwe, kluski biszkoptowe

Zapiekanki z kasz, dozwolonych warzyw, mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane

Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu: placki, racuchy, kotlety, krokiety: bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

Dodawane na surowo: oleje, oliwa, masło, słodka śmietanka w niewielkich ilościach

Margaryny miękkie, śmietana

Smalec, łój, słonina, margaryny twarde

Warzywa

Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, cukinia, buraki, pietruszka, patisony, seler, szpinak, pomidory bez skóry;

Potrawy gotowane, przetarte, z wody, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki

Rabarbar, kalafior*, brokuły*, fasolka szparagowa*, zielony groszek*, sałata;

Drobno starte surówki, np. z marchwi, selera.

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, strączkowe suche, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa;

Grubo starte surówki, sałatki z majonezem, musztarda, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

Gotowane

Pieczone

Smażone z tłuszczem, frytki

Owoce

Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, jabłka pieczone, gotowane, morele, brzoskwinie bez skórki, banany, truskawki, arbuz, maliny przetarte:

Soki owocowe, przeciery owocowe

Wiśnie, śliwki, śliwki suszone-namoczone i przetarte, kiwi, melon

Gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce marynowane

Desery

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

Kremy i ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao.

Orzechy

Przyprawy

Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, zielona pietruszka, koper, majeranek, rzeżucha, melisa, mięta

Ocet winny, sól, pieprz ziołowy, wegeta, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

Ostre: ocet, musztarda, pieprz, chili, papryka, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca

 * nie są zalecane podczas karmienia piersią

 

  

::  strona główna  ::  do góry  ::